16 ožujka, 2016

Forum mladih SDP KZŽ apelirao na Vladu RH da još jednom promisli o posljedicama smanjenja sredstava u proračunu za obrazovanje mladih

fm sdp kzz
Forum mladih SDP KZŽ apelirao na Vladu RH da još jednom promisli o posljedicama smanjenja sredstava u proračunu za obrazovanje mladih.
potaknuti aktualnim događanjima u državi, uputili smo javno priopćenje državljanima RH o negativnoj reakciji Foruma mladih SDP Krapinsko – zagorske županije na prijedlog Proračuna u kojem se režu sredstva koja direktno utječu na obrazovanje mladih.
Naime, u prijedlogu proračuna za 2016. godinu, sredstva Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta su smanjena za 158,1 milijuna kuna. Najveće posljedice osjetit ćemo upravo mi mladi kroz rezove u osnovnoškolskom, srednjoškolskom te visokoškolskom obrazovanju. Smatramo da smanjenje subvencioniranja u iznosu od 94 milijuna kuna neće moći snositi lokalna i gradska samouprava, već će se to odraziti direktno na ionako oskudan budžet roditelja školaraca.  Podsjećamo da je upravo HDZ- ova Vlada 2009.g/2010.g ukinula financiranje srednjoškolskog prijevoza, a kada je SDP-ova Vlada 2012.g/2013.g odredila subvencioniranje na razini 75%  ukupnog financiranja, HDZ je tražio da taj iznos bude 100%.
Slobodni smo zaključiti da aktualnoj Vladi Republike Hrvatske mladi ne predstavljaju važnu ulogu u društvu. Znanost i obrazovanje nisu na listi prioriteta vladajućih. Ovakvom se neopreznošću direktno utječe na budućnost i ostanak mladih u Republici Hrvatskoj, a svi znamo da je to jedan od glavnih problema!
Smatramo da su znanje i mladost najveće pokretačke snage svakog društva. Poticanje inovativnosti i kreativnosti, te sama sposobnost stvaranja novih vrijednosti moraju biti prepoznate od vladajućih kao temeljne odrednice gospodarske politike.