30 rujna, 2015

Forumaši pomažu izbjeglicama

 

Potaknuti aktualnim problemima izbjeglica, forumaši i forumašice su proteklog tjedna pokrenuli nekoliko akcija sakupljanja pomoći te volontiranja na graničnom prijelazu Harmica.

Volonteri  Foruma mladih SDP Krapinsko – zagorske županije  zajedno  sa forumašima iz Donje Bistre i Zaprešića proveli su vikend volontirajući na GP Harmica, udaljenom 30-tak kilometara od Zaboka, a  donirali su i prehrambene i higijenske proizvode sukladno popisu Crvenog križa.

 

“Mediji često prenose krivu sliku. Svjesni smo da su stranci u društvu uvijek predmet žustre rasprave, no ljudi sa kojima smo mi pričali su isti kao mi. Njihov je jedini cilj poboljšanje vlastite buduće ekonomske perspektive čega u njihovoj zemlji više nema. Žele studirati u inozemstvu isto kao i naši mladi. Svoju su zemlju napustili isključivo zbog strana za vlastiti život ili slobodu. U razgovoru sa njima smo doznali kako svatko od njih ima neku obitelj ili prijatelje u Njemačkoj, Austriji, Švedskoj, Americi te da su upravo te zemlje njihov cilj. Ne žele ostati u Hrvatskoj jer im je hrvatski jezik velika nepoznanica, jer nemaju nekoga tko će ih primit i jer  su dobro upoznati sa problemima zapošljavanja mladih u Hrvatskoj. Zaista te srce zaboli kada vidiš koliko se jedno dijete veseli što mu daješ komadić kruha. Ne veseli se što si mu dao kruh, već se veseli što to radiš uz osmjeh i što ne osuđuješ. “, izjavila je potpredsjednica FM SDP KZŽ Lucija Buhin koja je volontirala na GP Harmica.

 

Kako je Hrvatski Crveni Križ koordinator većine akcija sakupljanja humanitarne pomoći, članovi  FM SDP iz Oroslavja i Donje Stubice odlučili su pomoći kroz donacije Crvenom križu Donja Stubica.